Kutatók éjszakája
2013. szeptember 27.
Dürer Rendezvényház
Képes vagy! A hatóanyagtól a patikáig

A Farmakognóziai Intézet részt vett a 2013-ban megrendezett Kutatók Éjszakáján. Intézetünk a Gyógyszerésztudományi Kar programjához kapcsolódott, melynek során az érdeklődők végig követhették a gyógyszerek, és egyéb készítmények előállítását, a hatóanyag kivonásától a patikában forgalmazott gyógyszerformákig. (1. kép)

Modellnövényként az orvosi kamillát (Matricaria recutita L.) válsztottuk. Bemutattuk fő hatóanyagának, az illóolajnak a desztillációját a VII. Magyar Gyógyszerkönyv desztilláló berendezése segítségével. A nem illó matricin a vízgőzdesztilláció során kamazulénné hidrolizál, ennek köszönhető az illóolaj kék színe. (2, 3, 4. kép)

Fénymikroszkópban meg lehetett tekinteni a kamillavirág porpreparátumát, de lehetőség volt az egész virág sztereómikroszkópos vizsgálatára is. (5, 6. kép)

A bátrabb érdeklődők a növény illóolajából vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálatot végezhettek, tesztek segítségével meghatározták a kamillaolaj főbb összetevőit. Tanulmányozhatták az illóolaj és a drog GC-MS kromatogramjait, illetve a fontosabb komponenseik tömegspektrumát az aromaprofil pontosabb meghatározása és az esetleges hamisítások felismerése céljából. (7, 8. kép)

Biotechnológiai bemutatónkon a közönség kézbe vehetett in vitro mikroszaporítás módszerével, steril és kontrollált feltételek mellett regenerált növényeket, és a hatóanyagok szelektív szintézisére képes kultúrákat. (9, 10. kép)

Végül a látogatók megismerkedtek több, gyógyszertárban forgalmazott kamilla tartalmú készítménnyel, a jelentősebb gyógyszerformákkal, és indikációs területükkel. (11. kép)

Intézetünk munkatársai késő éjszakáig derekasan állták a lelkes érdeklődők szűnni nem akaró áradatát. Mindent megtettek, hogy a legkisebbektől a szakemberekig mindenki érdekes élményekkel, információkkal gazdagodjon, és választ találjon felmerülő kérdéseire. (12, 13. kép)

Link a képekhez...

A frame tetejére...